> Jäseneksi     why join us?
Etusivu (homepage)
Mäntsälän Nuorkauppakamari
JCI Mäntsälä in English
Projektit (projects)
Kansainvälisyys (international)
Tapahtumakalenteri (events)
Tapahtunutta (past events)
Tuotteet (products)
Liity jäseneksi! (Join us!)
Lataamo (downloads)
Kuvagalleria (gallery)

 

Mäntsälän Nuorkauppakamari
PL 19
04601 Mäntsälä
kamari@jcmantsala.com
0400-709267

y-0780548-5

Liity jäseneksi!

Nuorkauppakamarilaiseksi voi hakeutua kuka tahansa alle 40-vuotias nuori aikuinen, joka on kiinnostunut toiminnastamme sekä itsensä kehittämisestä ja kouluttamisesta. Järjestömme tarjoaa runsaasti erilaisia mahdollisuuksia kehittää itseään ja luoda verkostoja jopa ympäri maailmaa. Tule mukaan tutustumaan toimintaamme! Lisätietoja toiminnasta saat Suomen Nuorkauppakamarit ry:n internetsivuilta (www.jci.fi). Tervetuloa!

Siirry sähköiseen koejäsenhakemukseen klikkaamalla tästä!

 


Terveisiä Senaattoreiltamme

MÄNTSÄLÄN NUORKAUPPAKAMARI ELINKEINOTOIMINNAN INNOITTAJANA JA KANSAINVÄLISTÄVÄNÄ JÄRJESTÖNÄ VUOSINA 1986 - 1987,  ALUEKOKOUS 1986

Mäntsälän Nuorkauppakamari isännöi alue 4:n aluekokousta Mäntsälässä 15.3.1986. Kokous pidettiin elokuvateatteri Bio Rain tiloissa. Ko. kokous oli Mäntsälän siihenastisen olemassa olon aikaan suurin tapahtuma, jossa jokainen kamarilainen osallistui kokousjärjestelyihin innolla. Vaativat haasteelliset suuret tapahtumat lähentävät kamarilaisten ja erityisesti sen yhteishenkeä. Näin voin vilpittömästi todeta kokouspäällikkönä.Alueen puheenjohtajat tulivat Mäntsälään jo perjantai-iltana, muut kamarilaiset saapuivat lauantaiaamuna. Erikoista oli puheenjohtajien majoittaminen siihen aikaan hotellittomaan Mäntsälään. Yöpyminen tapahtui Erkki Kauppilan matkailuvaunu- ja automyymälän pihassa uusissa matkailuvaunuissa. 

Pääteeman “Uusi teknologia - uudet asenteet” alla pidettiin näyttävä tilaisuus Bio Raissa, johon kutsuttiin kunnan johtohenkilöt, yrittäjät ja muut kiinnostuneet mukaan. Kunnan johtoporras oli kiitettävästi ottanut kutsun vastaan sekä myös yrittäjät, olihan tilaisuuden pääesiintyjinä silloiset “titaanit” kauppa- ja teollisuusministeri Urpo Leppänen sekä kansanedustaja, professori Martti Tiuri.

Odotettavissa oli viisaita ajatuksia uudesta teknologiasta ja vähän muutakin. Ministeri Urpo huuteli Martti Tiurin esiintyessä; “Tiuri, Tervemenoa kuuhun…ja professori Tiurilla on aina samat suttuiset kalvot mukana oli esiintyminen sitten missä tilaisuudessa tahansa, saisit edes ne vaihtaa“. Katsomossa istuin Leppäsen ja Tiurin välissä, joten nälviminen ei jatkunut muita kuunnellessa.

NÄYTEIKKUNAKILPAILU 1987

Mäntsälässä kamari järjesti ekakertaa näyteikkunakilpailun yrittäjille. Edesmennyt kunnanjohtaja Tapio Hyyryläisen sanoin; “Mäntsälän näyteikkunat on peitetty tähän saakka makkaramainoksilla. Nyt kilpailu parantaa kyläkuvaa ja kohentaa näyteikkunakulttuuria Mäntsälässä.  Nuorkauppakamari on tässäkin kohden elinkeinoelämän innoittaja paikkakunnallamme”.  Osallistujia oli 30 keskustan yritystä. Yleisö äänesti, mikä ikkuna oli heidän mielestään paras. Voittaja oli Mäntsälän Optiikka Oy, omistaja oli kamarinkin puheenjohtajana toiminut Liisa Salo.

KANSAINVÄLISTYMINEN ALKOI 1987

Kansainvälistyminen alkoi Mäntsälän kamarissa 1987. Näyteikkunaprojekti ristittiin Amsterdamissa pidettävään maailmankongressin matkaprojektiksi. Ne ketkä projektiin osallistuivat, saivat kokoustukea matkalle. Lähtijöitä oli niin vähän, että kokoustuki oli 100 %.Tietämän i mukaan Mäntsälän kamari otti todella ensiaskeleet kansainvälistymiseen, lähdettäessä maailmalle.  Maailmankongressiin osallistuivat, Mirja ja Eero Kokko sekä kokouksen nuorin osallistuja 1,5 v Maria Kokko, Matti Rutonen sekä allekirjoittanut. Opin kaksi asiaa tästä kokouksesta. Ota kourallinen kamarin ja Suomen nuorkauppakamarin pinssejä mukaan. Nämä ovat kovaa valuttaa kansainvälisissä kokouksissa, kuten myös eri maiden pöytästandardit. Saimme eri maiden pinssejä rintapielemme täyteen, eikä meillä ollut valitettavasti mitään antaa vastalahjaksi. Japseille annoin 20 mk:n setelin Paavo Nurmen kuvalla ja kerroin englanniksi (huonolla sellaisella) sen merkityksen Suomen kansalle sekä maailman yleisurheilulle, erityisesti juoksulajeille.  Näytin myös rahan “hiiritempun”, mikä syntyy Paavo Nurmen korvasta rahaa hieman taittamalla. Tämäkös Japanilaisia nauratti. Pakko oli jotenkin reagoida heidän ystävällisyyteensä. 

Hieman Englantia kun osaat, voit pärjätä ihan kohtalaisesti maailmalla. Heini, Matti ja minä olimme Australian illassa ja kun se loppui, pongasi Australian kansallinen puheenjohtaja meidät ja aloitti maraton puheenpitämisen kansainvälisestä kaupasta, vapaakauppaliitoista, EU:sta ja Etasta, englanniksi tietenkin. Hän puhui koko ajan kuin ainoastaan minulle, joka seisoin hänen edessään. Katsoi varmaan, että tuo herrasmies Suomesta ymmärtää näitä asioita. Heini ja Matti olivat molemmilla sivuilla. Suuri sali oli jo tyhjentynyt muista osallistujista. Alussa pystyin seuraamaan puhetta, mutta sitten herpaannuin väsymyksen ja vessahädän takia. Vastailin silloin tällöin yes, I see, ok. Matti yritti heittää väliin tarkennuskysymyksiä, mutta puhe vain jatkui ikään kuin vain minulle, joka vähiten hallitsi englantia silloin porukastamme. Hän kutsui myös meidät Sydneyssä seuraavaksi pidettävään maailmankongressiin. Heini siellä kävikin perheensä kanssa. Vaikeata oli kuunnella monotoimista puhetta tunnin verran. Mietin koko ajan, miten tästä tilanteesta pääsisi kunnialla pois. Ei auttanut muu kuin todeta kylmästi; I´m really sorry, I`m very tired and I must go to my hotel and go to bed. Pyörähdin kantapäilläni ympäri ja läksin ripein askelin pois paikalta ja mutkan takana olevaan vessaan. Matti ja Heini jäivät tilanteeseen äimistyneenä. Vessassa nauroin oikein röhönaurut viidentoista minuutin ajan. Harvoin nauran näin makeasti, toivottavasti se pidentää ikää, kuten sanotaan. Kun tulin vessasta pois, oli Matti ja Heini myös päässeet eroon ko. henkilöstä. Hekin olivat jo todella tuskastuneita.Nukkumaan emme kyllä vielä mennetkään, vaan Amsterdamin yöelämän syövereihin.  Nämä jutut kerrotaan sitten erikseen pienemmissä piireissä ja haluttaessa.

Eikä vielä tässä kaikki. Menimme Matin kanssa Belgian kansalliseen tilaisuuteen, missä oli tarjolla nakkeja ja muusia, mutta juuri meidän kohdalta jono katkaistiin sinne ja meidät ohjattiin kohteliaasti Ranskan tilaisuuteen. Eihän siinä mitään, olimme siellä ensimmäisiä tulijoita ja Ranskattaret toivottivat meidät tervetulleiksi tarjoten heidän suurta herkkuaan, onneksi ei sammakoita. Eteemme tyrkättiin lautasellinen simpukoita ja lasi valkoviiniä kouraan. Meidän ruokailua seurattiin tarkkaan, koska olimme ensimmäisiä vieraita. Mietimme Matin kanssa, että mites nyt kun emme tykkää simpukoista ja ne eivät ole Suomalaisten suurta herkkua, joidenkin mielestä tietenkin on. Yritin tunkea yhtä simpukkaa suuhuni, mutta se pyrki koko ajan tulemaan pois. Edes viini ei auttanut sen saattamisessa vatsaan. Ei auttanut muu kuin mennä ison palmun katveeseen ja sylkäistä simpukka suusta ulos käteen ja työntää se palmun juurelle. Matti teki samoin. Loput simpukat tungimme pikku hiljalleen taskuihimme ja odotimme salin täyttymistä, jotta voisimme kunnialla poistua ko. tilaisuudesta.  Kun se hetki tuli, kiitos, kiitos herkullista oli, huikkasimme tytöille Suomeksi (kyllähän Ranskalaiset sen verran Suomea osaa, jotta kiitoksemme ymmärsivät, vaikka he eivät englantia osaakaan). Poistuimme kadulle ja ensimmäinen roskis täyttyi Ranskalaisten herkuista. Nälkähän siitä jäi. Kyllä muusit nakeilla olisi maistunut Belgian tarjoamana.
 
Tämä on sitä kansainvälistymistä, jostainhan sen Mäntsäläläisenkin on aloitettava. Tämä oli muuten itsellenikin ensimmäinen maailmakongressi.  Olin aiemmin käynyt Jorma Glansin kanssa eurooppakonferensissa samana vuonna 1987.  Myöhemmin niitä tuli kohdalleni pari muutakin yli neljänkymmenen kansallisen kokouksen lisäksi.
 
OLEN SAANUT SUURET EVÄÄT ELÄMÄLLE KAMARITOIMINNASTA. KIITOS SIITÄ JA MYÖS TULEVISTA MAHDOLLISUUKSISTA!!!
Sinä kamarilainen;  Älä jää kotiin odottamaan, ei kukaan sinne tätä ihanuutta tuo. Se on vain otettava ja koettava itse.

Mäntsälän nuorkauppakamarin I senaattori nro 46976.

 

Maailmankokoukset esim. Japani, Vien ja Eurooppakokoukset viimeksi Tallinna ovat olleet uskomattoman hienoja kokemuksia. Nyt lähdemme WC-Antaliaan Turkkiin suurin odotuksin.

"Senaattorin seuralainen on hienoin virka mihin ihminen voi joutua," on seuralaiseni Ilkan usein toistama asia. Ei ole mitään järjestelyvastuuta, mutta voi osallistua upeisiin kokouksiin ja päästä paikkoihin, joihin tuskin muuten pääsisi. Upeana muistona on Hofburgin-linnan tanssiaset Vienissä. Koko linna kristalleineen ja kerroksineen oli maailman kamarilaisten juhlapaikkana. Jousiorkestereita, seisovia pöytiä, viiniä virtaamassa, tanssia ja tapaamista ystävien kanssa. 

Asko Männistön luotsaama Kalajoen hieno Suomen Senaatin kokous-2007 on juuri takana, ja olihan siellä nelosen tuttuja ilahduttava määrä, muista puhumattakaan. Euroopan suurin sonnitila tuli nähtyä, Esa Saarinen opasti aikuisen rakkauteen ja puitteet olivat muutenkin ainutlaatuiset.

Pyrin käyttämään senaattoripinssiäni kaikissa tilanteissa ja kyllä se huomataan. Monet ex-kamarilaiset surevat, kun ei tullut aikanaan satsattua tarpeeksi. Minä vielä satavuotiaana näitä kokouksia kiertelen, jos hengissä olen.

Irma Ajanta-Karvonen sen. 53278